Turisti spod Dukly absolvovali historickú cestu Jozefínka

13.01.2007 Stropkov

Bukovec /Stropkov 13. januára (TASR) - Historickú v minulosti transkontinentálnu cestu Jozefínka, spájajúcu Baltické so Stredozemným morom, absolvovali dnes ...
Bukovec /Stropkov 13. januára (TASR) - Historickú v minulosti transkontinentálnu cestu Jozefínka, spájajúcu Baltické so Stredozemným morom, absolvovali dnes desiatky milovníkov prírody zo Stropkovského a Svidníckeho okresu.

Cieľom turistov bolo absolvovať trať vedúcu okolo historických drevených chrámov v Bodružali, Miroli a Príkrej. \"Napriek tomu, že v uplynulých deviatich ročníkoch sme túto cestu absolvovali na lyžiach, desiaty ročník sme vďaka počasiu bez snehu museli prejsť peši, \" uviedol pre TASR organizátor podujatia Miroslav Maskalík. Dodal, že účastníci pochodu si mohli vybrať z dvoch tratí s dĺžkou 9 a 10 kilometrov.
Jozefínka spája Stropkov, Krajnú Poľanu a poľský Barwinek. V minulosti (1780-1790) to bola cesta veľmi rušná, lemovaná veľkým počtom hostincov a prepriahacích staníc. Takáto stanica sa nachádzala v katastri obce Miroľa, kde poskytovali opravy povozov, postrojov, nachádzala sa tam koniareň a furmanská krčma. Vybudovaním inej dopravnej tepny v 19. storočí stratila Jozefínka svoj význam. Zvyšky tejto cesty sú dodnes využívané. Po nich prechádza časť turistického chodníka Miroľa-Krajné Čierno.
 

Vyberte región